Évről évre rengeteg turista keresi fel a Németország déli részén, Bajorországban található kastélyt, ami még Walt Disney-t is megihlette.

A kastély története egyértelműen összefonódik II. Lajos bajor király életével. A sokak szerint excentrikus uralkodó a valós életben nem igazán volt boldog, ezért egy álomvilágba menekült, amihez a palota építése tökéletes alapnak bizonyult. Félénk volt, kerülte az embereket. Arról álmodozott, hogy gyerekkori lakhelyével, a Hohenschwangau várával szemben található hegyre építtet egy lovagi várat. Eredeti neve Új Hohenschwangau vár (Neue Burg Hohenschwangau), a Neuschwanstein nevet csak a király halála után kapta meg. 1869-ben tették le az épület alapkövét, melynek stílusa Wagner operáit és Wartburg várát követte.

Hohenschwangau kastélya

A palotát a Marienbrücke elnevezésű hídról lehet a leginkább megcsodálni.  II. Lajos apja, II. Miksa bajor király építtette az 1840-es években feleségének születésnapi ajándékként, akiről a nevét is kapta a híd.

Az épület tervezésénél a 19. század legmodernebb technológiáját használták fel. A fűtést egy akkoriban modernnek számító csőrendszerrel oldották meg, ami meleg levegőt fújt a szobákba, ezenkívül a konyhából egy felvonóval húzták fel az ételt az ebédlőbe. Elérhető volt a melegvíz, valamint a WC öblítése.

A termek falait szentek és lovagok jelenetei díszítették a Lohengrin történetéből. Érdekesség a magyar vonatkozás: a trónterem falait Krisztus, a tizenkét apostol és hat szent király, köztük Szent István képe díszíti.

Az épületet egy fehér hattyúhoz hasonlították, ami a mészkőszikláról az ég felé tör. Emellett a hattyú a Hohenschwangau vár egyik szimbóluma is volt. A király még a munkálatok közben is folyamatosan változtatott az építési terveken. A költségek átszámítva túlszárnyalták a 100 millió eurót. Még Bismarck is tudott arról, hogy az uralkodónak pénzügyi nehézségei akadtak.

Neuschwanstein kastélya a Marienbrückéről

II. Lajos sajnos már nem érhette meg a rezidenciája elkészültét. Halálát mai napig rejtély övezi. 1886-ban a Starnbergi-tóba fulladt a pszichiáterével együtt egyik közös esti sétájuk során. Hat héttel a halála után már látogatható volt az épület, így az emberek láthatták, mire költött annyi pénzt az uralkodó. A palota 1892-ben érte el végleges formáját.

II. Lajos személyiségében egy romantikus keveredés figyelhető meg: egyszerre tekintett magára Schwangau uraként, valamint Lohengrin fiktív hattyúlovagjaként, és mindeközben teljesen tisztában volt azzal, hogy ő Bajorország uralkodója.

A palotát Andy Warhol is megörökítette egy képén, valamint Walt Disney mesebeli kastélyának mintájául is Neuschwanstein szolgált.

Jobbra: Walt Disney Csipkerózsika kastélya Disneylandben

Források:

https://www.travelbook.de/attraktionen/architektur/so-begann-die-geschichte-von-schloss-neuschwanstein

https://www.neuschwanstein.de/deutsch/idee/index.htm

Schloss Neuschwanstein – Bayerische Schlösserverwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen, München 2012

Képek forrásai:

https://www.thetravel.com/disney-10-things-to-know-about-bavarias-neuschwanstein-castle-before-going/

https://www.thecrazytourist.com/15-best-neuschwanstein-castle-tours/

Saját képek

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!