Hamarosan itt a húsvét, és a legtöbben már ismerik a hagyományos húsvéti szokásokat, ezért most a rendhagyó hagyományokat nézzük meg.

Húsvéti kerekek

Alapvetően Németország északi részére jellemző, de Hessen tartományban és az alpesi területeken is tartják ezt a hagyományt. A fából készült kerekeket kitömik szalmával, aztán meggyújtják, és legurítják őket egy dombon.

Tojáshajító verseny

Bajorországban egy gyapjúból készült kis zsákba teszik a tojást, és eldobják. Addig tart a játék, amíg a tojás héja el nem törik, ekkor a versenyző kiesik a játékból. Az nyer, akinek a legtovább marad ép a tojása. Más tartományokban viszont a háztető felett dobják át a tojást, a túloldalon pedig áll egy másik ember, akinek el kell kapnia.

Tojásfutás

A csapat két tagból áll: egy tojásgyűjtőből és egy futóból. A tojások egyenlő távolságban vannak elhelyezve, így a cél az, hogy a gyűjtő sok tojást szedjen össze, miközben a társa elfut egy kijelölt pontig és vissza. Az a páros nyer, aki a leghamarabb eléri a célt.

Tojásgurítás

Szászországban egy lejtőn gurítják el a tojásokat, vagy újabban édességeket, gyümölcsöket, a lejtő alján álló gyerekek pedig elkapják őket. Manapság már színes labdákat is használnak, amiket később ajándékokra lehet beváltani.

Húsvéti lovas felvonulás

Alapvetően Szászországban és Brandenburgban rendezik meg húsvét vasárnapján. Cilinderes férfiak csoportja feldíszített lovakon lovagolva járják a környező falvakat, hogy kihirdessék Krisztus feltámadását. A sor elején haladó lovasok zászlót, keresztet és egy Krisztust ábrázoló szobrot tartanak.

Húsvéti postaszolgálat

Bár a Mikulásnak már régóta írnak levelet a gyerekek, azért a hagyomány húsvéti változata nem nyúlik vissza annyira régre. Németországban két posta van, ahol feladhatják a leveleiket a nyuszinak: Ostereistedt és Osterhausen. Minden gyerek kap választ és mellette egy kis ajándékot is. A leveleket legkésőbb Nagypéntek előtt egy héttel kell feladni.

Bár a modern világban egyre inkább feledésbe merülnek, a fent említett események teszik igazán különlegessé a húsvétot.

Források:

https://www-de.scoyo.com/eltern/familie/freizeit/osterbraeuche-in-deutschland

https://www.deutschepost.de/de/o/ostergruesse/hanni-hase.html

Képek forrásai:

https://www.bz-berlin.de/berlin/fruehlingsanfang-bleibt-grau-besserung-ab-ostern-in-sicht

https://www.osterraederlauf.de/

https://www.eifel.info/ausflugsziele/ostern/eierlage-in-schoenecken

https://www.fotocommunity.de/photo/eierschieben-am-protschenberg-in-bautzen-reigi/40936282

https://www.regionen.sachsen.de/das-osterreiten-5094.html

https://www.kurier.de/inhalt.osterpostamt-im-osterstress-rekordzahl-an-briefen-fuer-den-osterhasen-in-ostereistedt.abd69f3c-a0d9-447a-8522-2a9b0d2c13f3.html

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!