Perugia leghíresebb terméke kétségkívül a Baci Perugina.

A történet 1907-ben Perugiában kezdődik: Francesco Buitoni, Leone Ascoli, Francesco Andreani és Annibale Spagnoli édesipari laboratóriumot hoznak létre, ebből fejlődik ki a cég, a La Società Perugina.

1915-ben egy külterületen, Fontiveggében vesznek meg egy gyárépületet, itt kezdődik meg a tényleges gyártási folyamat, amellyel elindul a kakaópor gyártása, valamint a kakaóvaj kivonása. Két évvel később létrejön a Cacao Perugina cég. Luisa Spagnoli személye fontos szerepet játszik a cég történetében. Férjével Perugia belvárosában egy drogériát vezetett, ami a későbbi Perugina laboratóriumának részévé válik. Róla nevezik el a Cioccolato Luisa csokoládét is. Később Luisa észreveszi, hogy a gyártás során a kimaradt mogyoró és csokidarabokat kidobják, ebből jön létre 1920-ban a Cazzotto csoki, amit ugyanebben az évben Buitoni átnevez Bacio Peruginára.

1919-ben megnyitják az első amerikai boltjukat New Yorkban. Négy évvel később Luisa férje, Annibale elhagyja a céget. 1929-ben adják ki először dobozban az édességeket. Az évek során többfajta édességgel is előrukkol a cég, például a Banana Peruginával, amely a nevéből is adódóan banán alakú. 1955-ben a Peruginát is eléri a gazdasági fellendülés, ezáltal a tömeges termelés is, ekkor már egyre több olasz számára válik elérhetővé az édesség. De a vállalat 1972-ig nem jut ki a tőzsdére. 1957-ben megjelenik az első Baci Perugina TV-reklám. 1988-ban a Nestlé felvásárolja a céget. Az évek során megszületik az édesség fehér- és étcsokoládés változata is.

Az első TV-reklám

Üzenetek a csomagolásban

A bonbonok nemcsak az ízük miatt annyira népszerűek, hanem a csomagolásban elrejtett romantikus üzenetek miatt is. De ezek az idézetek nem voltak mindig érzelmesek. Az első tréfás, sokszor provokáló mondatok Federico Senecától és Buitonitól származtak: „Jobb ma egy csók, mint holnap egy tyúk”, „Ha megcsókolhatod a ház asszonyát, ne a szolgát csókold meg”, „Egy csók szakáll nélkül olyan, mint a leves só nélkül”. Az üzeneteket a vásárlók sokszor nem tudták mire vélni, főleg, ha azok alá Seneca neve volt írva, amiből a filozófusra következtettek. A legenda szerint a mondatok alapjai azok a titkos üzenetek, amiket a vállalat szerelmespárja Buitoni és Lusia Spagnoli váltott egymással.

Luisa Spagnoli és Francesco Buitoni

Az 1960-as évektől kezdve az olasz mellett angolul és franciául is olvashatók az üzenetek. 1990-től ezek kiegészülnek a spanyol és a portugál nyelvvel, majd 2000-től a kínaival is. 2013-ban már 390 üzenet született a bonbonokkal. Később ezek személyre szabhatókká váltak.

2017-től már összesen 9 olasz dialektusban lehet olvasni az üzeneteket.

Ma már a Perugina múzeum és gyár is várja kíváncsi látogatóit, sőt lehetőség van a gyár tanfolyamán is részt venni és a bonbonokat megkóstolni.

Perugina bolt

Forrás:

https://www.perugina.com/it/mondo-perugina/storia

https://www.baciperugina.com/it/mondo/storia-baci-perugina#la-storia-del-cartiglio

Képek forrása:

https://francya95.wordpress.com/baci-perugina-la-storia/

https://bandori.party/ajax/activity/46274/

https://www.intotheminds.com/blog/en/the-bacio-perugina-has-its-own-store-in-perugia/

https://urbanpost.it/luisa-spagnoli-dal-bacio-perugina/

https://www.yumda.com/en/news/1158249/ruby-chocolate-revolution-continues-with-nestls-baci-perugina.html

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!