Palermót sokan a normann királyok palotája, a székesegyház és a botanikus kert miatt keresik fel, de itt találhatóak Szicília egyik fő látványosságai, a katakombák is.

A kapucinusok katakombái tulajdonképpen a kolostor szerzeteseinek sírja. A kapucinus rendi szerzetesek rendje a palermói Santa Maria della Pace templomban alakult 1534-ben. A Szent Anna oltár alatt alakítottak ki egy sírhelyet, ahová a társaikat temették. Ebbe a nyughelybe engedték le felülről a lepedőbe tekert holttesteket.

1597-ben egy új, ezúttal nagyobb temető építéséről döntöttek, ami két évvel később el is készült. Amikor át akarták szállítani az elhunyt társaik maradványait az új helyre, kiderült, hogy negyvenöt test teljes mértékben mumifikálódott. A papok úgy hitték, ez egy isteni áldás, így elhatározták, hogy újratemetés helyett a katakombák folyosóin lévő fülkékbe fogják állva kiállítani a holttesteket.

1783-ban engedélyezték mindazon személyeknek a katakombába temetését, akik megengedhették maguknak a balzsamozás költségeit. Az 1600-as és az 1800-as évek között a szicíliai nemesség számos tagja határozott úgy, hogy a kapucinus rend tagjaira bízza holttestét, haláluk után egyúttal a balzsamozásra és a temetőben való kiállításra is vállalkozva. Az elhunyt családtagjainak azt is megengedték, hogy látogassák a rokonukat, beszéljenek hozzá, mintha még mindig élne. A sírhelyet 1880-ban zárták le, bár ezután még két halottat „fogadtak”. Az egyik egy kétéves kislány, Rosalia Lombardo holtteste volt, aki a „Palermói Csipkerózsika” elnevezést is megkapta. Sokak szerint ő a világ legszebb múmiája. Édesapja azért szerette volna, ha bebalzsamozzák és kiállítják, hogy az örökkévalóságban élhessen.

Rosalia Lombardo

Balzsamozási technikák

A természetes mumifikálódás a dehidratáción alapul, ami megakadályozza a rothadást, és eltávolítja a szövetekből a folyadékot. Ezután kivették a belső szerveiket, helyükre pedig szalmát vagy babérleveleket tettek, ezzel is segítve a dehidratációt.

Alkalmanként, hogy ellenálljanak a járványoknak, arzénben is megfürdették a testeket.

A mesterséges mumifikálódás esetében balzsamozást alkalmaztak, emellett kémiai anyagokat injekcióztak a testekbe.

A testek tartósítása olyannyira jól sikerült, hogy a látogatók azt is hihetik, a halottak bármelyik pillanatban feléledhetnek. A palermói katakombákat mindenképp érdemes meglátogatni, ahogyan turisták ezrei tették már a világ minden tájáról.

Források:

http://www.catacombepalermo.it/

https://www.travelbook.de/orte/scary-places/katakomben-palermo-sizilien-italien

Képek forrásai:

https://www.vanillamagazine.it/le-macabre-catacombe-di-palermo-e-il-mistero-dell-apertura-degli-occhi-di-rosalia-lombardo/

https://www.paesionline.it/italia/monumenti-ed-edifici-storici-palermo/catacombe-dei-cappuccini

https://blog.ilgiornale.it/franza/2020/12/02/a-palermo-le-catacombe-dei-cappuccini-un-luogo-di-cultura-storie-misteri-e-religiosita-qui-riposa-rosalia-la-bimba-definita-la-mummia-piu-bella-del-mondo/

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!