Aki egy kicsit is ismeri Spanyolország gasztronómiáját, annak nem lehet ismeretlen a churros sem. Országszerte rengeteg helyen lehet kapni, de Madrid leghíresebb churros lelőhelye kétségtelenül a Chocolatería San Ginés, ami a főváros egyik legkedveltebb helye nemcsak a turisták, hanem a helyiek köreiben is. A cégnek már Spanyolország mellett Japánban, Kolumbiában, Mexikóban és Kínában is van üzlete.

A San Ginés bejárata

A kezdetek

A helyet 1890-ben alapították Madrid óvárosában. Eredetileg fogadóként működött,1894-ben alakították át fánkozóvá, ami azokban az időkben nagyon népszerű volt egész Madridban. Bár eleinte a termékek kézzel készültek, a mai napig érezhetők a régi, hamisíthatatlan madridi ízek.

A 19. században a forró csokoládé volt az emberek kedvenc itala, majd ezt felváltotta a kávé. Az éjszaka dolgozó munkások nagyon szerettek a hideg hajnalokon forró csokit inni. A hely akkor vált híressé, amikor a színházi előadás után az emberek betértek churrost enni forró csokival. Egy időben La Escondida („rejtett”) néven is ismert volt az elhelyezkedése miatt, mivel egy szűk átjáróban, a zajos utcáktól távolabb található. Az 1920-as években a városközpont összes bárja zárva volt, a San Ginés volt az egyetlen, ami nyitva tarthatott.

Churros forró csokival

Az évtizedek során rengeteg vendég, köztük számtalan híresség is megfordult a bárban, ezzel is bizonyítva, hogy nem számít a vendégek rangja, foglalkozása, senki nem tud ellenállni a főváros legjobb churrosainak. A hely belső falait az itt megforduló ismert emberek fotói díszítik.

Fotók a hírességekről

A legnépszerűbb termék a saját recept alapján készített csokoládé, amit becsomagolt formában meg is lehet vásárolni. 2014-ben 10.000 csomag fogyott. A házi forró csoki tökéletes választás a bár két másik híres terméke mellé, ami a churros és a porras. Az előbbi vékonyabb és kisebb, az utóbbi pedig hosszabb és vastagabb. Egy átlagos napon akár napi 4.000 churrost is eladnak!

Porras

Bár manapság már a vendégek nagy része turista, korábban inkább értelmiségiek és bohém lelkek törzshelye volt a bár.

Az év minden napján, a nap minden órájában nyitva tartó üzlet a reggeli és a délelőtti órákban a legforgalmasabb, a legtöbbször hosszú sorra lehet számítani, de mindenképp megéri várni!

Kép forrásai:

Saját képek, 2021. szeptember

Források:

https://www.miradormadrid.com/chocolateria-san-gines/

https://chocolateriasangines.com/historia/

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!