Alicante egyik legfontosabb turisztikai látványossága a Szent Borbála vár.

A vár a Benacantil hegyen, 166 méteres magasságban található. A Szent Borbála vár története az iszlám időkig nyúlik vissza, ugyanis a muszlimok a 9. században építették az Al –Laqant erődöt. 1248. december 4-én X. Alfonz kasztíliai király elfoglalta a várost és az erődöt az araboktól, tőle ered az elnevezés is, ugyanis december 4. Szent Borbála (vagy Barbara) napja.

Kilátás az alicantei várból

Később több uralkodó is módosított a vár felépítésén. Alicante városát és a várat is több háborúban támadták, például a kilencéves háború és a spanyol örökösödési háború alatt. V. Fülöp, spanyol király felrobbantott egy aknát a vár alatt, hogy visszaszerezze az erődítményt. Ez az épület nagy részét a levegőbe repítette, és a lehulló törmeléklavina körülbelül 400 lakóházat tett tönkre. A Szent Borbála várat 1963-ban adták át a közönségnek.

A vár udvara

A mór arcának legendája

Abban az időben, amikor muzulmán fennhatóság alatt állt az erőd, az arab kalifa ki akarta házasítani gyönyörű lányát, Cántarát. Több kérő is jelentkezett, de közülük csak ketten voltak kiemelkedőek: Alí, egy kedves és jóképű fiatal és Almenzor, córdobai tábornok. Ahhoz, hogy meghozzák a döntést, a lány apja kihívás elé állította a két kérőt, le kellett nyűgözniük Cántarát. Almenzor Indiába indult, hogy a legszebb selymeket és fűszereket hozza el leendő menyasszonyának. Alí viszont azt ajánlotta fel, hogy megnyit egy csatornát, amely odaszállítja a Tibi vizét, így ő nyerte el a lány szívét. De amikor Almenzor visszaérkezett a sok finomsággal és selyemmel, az apa neki adta lánya kezét. Alí bánatában levetette magát egy szirtről, ahová esett, ott szétnyílt a föld, és csodával határos módon feltört a víz, itt található ma a Tibi mocsár. Cántara is ugyanazt a sorsot választotta, mint szerelme: leugrott egy szikláról. Az apja ezek után belehalt a fájdalomba. A legenda szerint a vár alatt lévő szikla a kalifa arcát ábrázolja (spanyolul la Cara del Moro). Ezért a helység lakói a szerelmes pár emlékére az Alí és a Cántara névből az Alicante elnevezést választották városuknak.

A mór arca a vár alatti sziklán

Napjainkban a várat gyalog és a hegybe vájt alagúton és azon keresztül lifttel is meg lehet közelíteni.

Kiállítás a vár belső terében

Az alicantei vár egyik épülete

Források:

https://sendasyleyendas.com/2021/10/castillo-de-santa-barbara-alicante/

https://www.lugaresconhistoria.com/la-historia-del-castillo-de-santa-barbara

Képek forrásai:

Saját képek

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!