Hamarosan elérkezik december hatodika, vagyis Miklós napja, ami Észak- és Közép-Európa országaiban a gyerekek egyik kedvenc ünnepe, amikor ajándékot kapnak. De honnan is ered ez a hagyomány?

Abban biztosak lehetünk, hogy az elnevezés Szent Miklóstól származik. Az alakja pedig két személy összemosásából keletkezhetett: a minta egy a mai Törökország területén élő, mürai püspök a harmadik századból és a hatodik században élő sioni Miklós, aki szintén Müra közelében élt. Megállított egy vihart, visszahozta az életbe a halottakat, és megmentett három fiatal nőt a prostitúciótól. Így született tehát a szakállas védelmező legendája, aki ajándékokkal halmozza el a gyerekeket.

Santa Claus a viktoriánus korban

Jézuska és a Mikulás

Luther Márton volt az, aki végül megelégelte, hogy egy ilyen erős kultusz alakult ki Szent Miklós körül, azt szerette volna, ha a hívők visszatérnek a valláshoz. Ezért 1530 körül már Jézus vagy sokak szerint egy angyal hozta az ajándékokat, de egyikőjüknek sincs semmi köze a püspökhöz. Az ajándékozás napját is kitolták december 24-re. Ebből az új alakból alakult ki évszázadokkal később a Jézuska figurája.

Ajándékhozó a különböző európai országokban

Kétségtelen, hogy a Mikulás alakja német nyelvterületen honosodott meg leginkább, vagy olyan országokban, amelyekre hatott a német/osztrák kultúra, mint például Magyarországon és Szlovákiában. Ezekben az országokban december 24-én a már említett Jézuska jön a kicsikhez. Spanyolországba januárban érkeznek a napkeleti bölcsek, Olaszországban ugyanekkor a Befanától kapnak ajándékot a gyerekek. Az angol Santa Claus pedig a New York-ba kivándorolt hollandoktól származik: hollandul ugyanis Sinterklaas-nak hívják.

Sokan úgy tartják, az igazi Mikulás Lappföldön él, és Joulupukkinak hívják. A gyerekek neki írnak levelet a vágyott ajándékok listájával.

Joulupukki, az igazi finn Mikulás

A Mikulás napjainkban

A csokoládéból készült mikulásokat már évtizedek óta a boltok polcain is megtaláljuk. A Coca Cola is felhasználta a Mikulást, a reklámokból ismert figurát már 1931 óta alkalmazza a cég Haddon Sundblom illusztrációival, bár már az 1920-as években is feltűnt. Emellett rengeteg film és reklám készült a főszereplésével.

A Coca Cola Mikulása

Legyen akár a Jézuska, akár a Mikulás az, aki ajándékot hoz, a gyerekek egyaránt várják mindkét ünnepet.

A szöveg és a képek forrásai:

https://de.coca-cola.ch/

https://www.myheimat.de/

https://www.coca-colacompany.com/company/history/five-things-you-never-knew-about-santa-claus-and-coca-cola

https://monovisions.com/vintage-santa-claus-father-christmas-victorian-era-19th-century/

https://www.rantapallo.fi/kulttuuri-nahtavyydet/mista-joulupukki-on-kotoisin/

https://www.t-online.de/leben/familie/id_51581124/nikolaus-woher-kommt-die-tradition-des-nikolaustags-.html

https://www.ndr.de/geschichte/Weihnachtsmann-Wo-kommt-er-her-Wer-hat-ihn-erfunden,weihnachtsmann518.html

https://www.spiegel.de/geschichte/weihnachtsmann-wirklich-eine-erfindung-von-coca-cola-a-1067686.html

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!