Magyarországon az idősebb generációból sokan visszasírják a szocializmus időszakát, és nincs ez másként Németországban sem, legalábbis a régi NDK területén. Így alakult ki az Ostalgie kifejezés, ami a kelet (Ost) és a nosztalgia (Nostalgie) szó összeolvadása. Az Ostalgie jelensége már múzeumot is kapott.

Németországban október 3-án ünneplik a Német Egység ünnepét, ennek kapcsán gyűjtöttem össze néhány érdekes tényt, ami az egykori NDK-hoz köthető.

1. Stasi-akták

A Stasi az NDK titkosrendőrsége

Ha egymás mellé tennénk a Stasi által lejegyzett aktákat, 111 kilométert tennének ki. Emellett a szocializmus éveiben,1,75 millió fotó és 2800 Stasihoz köthető videó készült. A rostocki Stasi központ ma már múzeumként látogatható.

A rostocki Stasi múzeum

2. Viccek

Az egyik legnagyobb sztereotípia a németekkel kapcsolatban az, hogy nincs humoruk. Ezzel ellentétben rengeteg kiadvány jelent meg, tele humoros írásokkal. A legnépszerűbbek talán a rendőrviccek voltak, amelyeket 5 éves vicceknek is neveztek, utalva az 5 éves tervre és arra, hogy ezeket a kormányellenes megnyilvánulásokat 5 éves elzárással büntették.

3. Termékek

Spreewäldersavanyú uborka, Tangermünder kandiscukor, Bino fűszerek, Die Zahnaer alkoholos ital…a sort még hosszasan lehetne folytatni! Néhány termék, mint például a savanyú uborka máig megtalálható a boltok polcain. Ez a kiemelkedő minőségnek, a még mindig élő nosztalgiának, valamint az NDK-identitásnak köszönhető, ugyanis rengeteg kelet-német költözött a „régi államokba” vagyis a nyugat-német területekre, így hiányoztak nekik a régi ízek.

NDK-ban készült termékek a berlini NDK múzeumban

4. Élet a panelházban

Ahogyan Magyarországot is, a régi NDK területét is elözönlötték a tipikus szocialista stílusú panelházak, amelyeknek köszönhetően sok kelet-német juthatott lakáshoz. Sokan örültek, hogy fürdőszobához, melegvízhez, sőt teraszhoz juthattak.

Ezek – hasonlóan a magyar viszonyokhoz – viszonylag egységesek voltak: hálószobából, gyerekszobából, egy nagyobb nappaliból és egy apró fürdőszobából állt.

Lakásbelső a berlini NDK múzeumban

5. Trabant-túrák

A Trabant kétségkívül az NDK egyik legfontosabb szimbóluma. Ezt használták ki Berlinben, amikor egy csapat fiatal Trabi-túrákat indított. Az ilyen programok népszerűségének talán az az oka, hogy az emberek állandóan visszatérnek a régi megszokott termékekhez, emlékekhez.

Trabi-túra a berlini falnál

Az NDK-nak valójában még mindig megvan a varázsa, de azért az emberek többsége nem sírja vissza azokat az időket. Ha viszont arra terelődik a kérdés, hogy mit hiányolnak az NDK-ból, a legtöbben azt mondják, az emberek közelebb álltak egymáshoz, nagyobb volt az összetartás, valahogy jobban számíthattak egymásra.

Források:

https://aussergewoehnlich-berlin.de/ddr-fakten-mauerjubilaeum/

https://www.mdr.de/zeitreise/stoebern/damals/artikel83624.html

https://www.ndr.de/ratgeber/verbraucher/Ostprodukte-im-Trend-Was-ist-das-Besondere,ostprodukte100.html

https://www.dw.com/en/trabi-tours-offer-ostalgic-look-back-at-east-berlin/a-4789510

Saját képek – Stasi Museum Rostock, 2016; DDR Museum, Berlin, 2019

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!