Rothenburg ob der Tauber városa évről évre turisták ezreit vonzza a világ minden tájáról.

Ez köszönhető mesébe illő épületeinek, valamint annak, hogy a Romantikus útvonal (Romantische Straße) egyik városa, és az UNESCO Világörökség része. A következő bejegyzésben szeretnék kiemelni néhány érdekességet a városról.

A mesterital (der Meistertrunk)

A fesztivált minden évben, a pünkösdi hétvégén rendezik meg. A rothenburgi városháza egyik termében adják elő a 30 éves háború egyik eseményét, nevezetesen azt, amikor az ellenséges csapatok bevették a várost 1631. október 31-én. Miután megtámadták a helységet, Tilly, a katolikus vezér halálra ítélte a helyi protestáns tanácsosokat, és kifosztotta a várost. A tanácsosoknak bort adott, azzal, hogy ha valaki közülük egyszerre ki tudja inni a kupát, megkíméli a várost. A volt polgármester, Georg Nusch, önként jelentkezett a feladatra, és mindenki meglepetésére sikerült is neki. Tilly-t annyira lenyűgözte, hogy azonnal megkegyelmezett a városnak.

Úgy tartják, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Tilly valóban létezett a 30 éves háború idején. Ennek ellenére az előadás rendkívüli népszerűségnek örvend ma is.

A Mesterital hagyománya az UNESCO szellemi kulturális örökségének része 2006 óta.

Hógolyó (Schneeball)

A hógolyó egy több mint 300 éves hagyománnyal bíró, zsírban sült, porcukorral megszórt, omlós tésztából készült sütemény. Régen csak különleges alkalmakra sütötték, mint például esküvőkre vagy búcsúkra, sőt egy körülbelül 300 éves forrás szerint egyszer egy malom megtekintésekor is ezt ették a nemesek. Manapság már erre szakosodott üzletek árulják a hógolyókat, különböző ízesítésekben, például marcipános, mogyorós, vaníliás és töltött változatok is kaphatóak.

Német Karácsonymúzeum

Rothenburg ob der Tauber központjában található a karácsony múzeuma, amely nemcsak az ünnepi időszakban várja a látogatókat, hanem az év minden napján. A modern dekorációk mellett régi, antik díszeket is meg lehet tekinteni. Ezen kívül közelebbről is megismerhetjük a karácsony történetét.

A város megjelenése a kultúrában

A város inspirálta az 1940-ben készült Walt Disney mesében Pinocchio faluját. Szerepel az „Igaz mese a Grimm testvérekről” (The Wonderful World of the Brothers Grimm) című 1962-es amerikai filmben, valamint a Harry Potter és a Halál ereklyéi első és második részének néhány jelenetét is itt forgatták.

A gasztronómián és a különböző fesztiválokon kívül számos múzeum várja az érdeklődőket az év minden napján. De akkor is van bőven látnivaló, ha az ember csak egy sétát akar tenni a történelmi belvárosban.

Források:

https://de.wikipedia.org/wiki/Der_Meistertrunk

https://en.wikipedia.org/wiki/Rothenburg_ob_der_Tauber

https://www.schneeballen.eu/

https://www.weihnachtsmuseum.de/

Képek: saját fotók

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!