A világszerte méltán híres itáliai gasztronómia régióról régióra változik. A Szicíliába látogató turistákat alapvetően két dolog hozza lázba: a cannoli és az arancini. Én most az utóbbit vettem górcső alá.

Mi is az az Arancino?

Az arancino egy 8-10 cm átmérőjű rizsből készült, töltött golyó. A töltelék sokféle lehet: húsos, paradicsomszószos, vajas-mozzarellás, padlizsános, sőt még pisztáciás is. A sós arancinók mellett az édes változatok is megtalálhatóak, ilyen például a kakaós vagy a csokoládés. Emellett a csirkés, kolbászos, kardhalas, tintahalas ízesítésűek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Mint olyan sok mindent Szicíliában, ezt is az arab hatásnak köszönhetjük. A főétkezések között fogyasztották rizzsel és sáfránnyal. Maga a panír viszont II. Frigyes Német-Római császár nevéhez fűződik, hiszen ő volt az, aki ebédidőben magával vitte a vadászatokra és különböző programjaira. A panírozásnak köszönhetően jobban eltarthatóvá és könnyebben szállíthatóvá vált.

Palermo városában inkább sáfrányt használnak, azért, hogy egy kis színt adjanak a rizsnek, ezzel szemben Messinában és Cataniában ugyanezt egy egyfajta szósszal érik el.

A név eredete

Ennek az ételnek két megnevezése van: arancino és arancina. Giacomo da Cremona arab konyhaművészetet feldolgozó könyve szerint az arabok az alapján nevezték el a fogásaikat, hogy mire emlékeztették őket. Így kapta tehát az arancina nevet, mert a kerek formája miatt egy narancsra hasonlít. Ez természetesen a Palermo környéki elnevezés, Cataniában az arancino nevet kapta. De honnan ered a kelet-szicíliai, hímnemű szó?

Az Accademia della Crusca mindkét nevet elfogadta, bár meg kell említeni, hogy míg a palermói kifejezés a hivatalos olasz nyelvhez, addig a cataniai a szicíliai dialektushoz áll közelebb. Utóbbira az a magyarázat, hogy a dialektus nem az arancina kifejezést használja a narancsra, hanem az aranciu-t.

Formai különbségek

Már tudjuk, hogy Palermóban labda lakú, ezzel is erősítve a hasonlóságot a naranccsal, viszont mitől lett Cataniában kúp alakú? Ennek egyszerű oka van: Catania egyik jelképe az Etna, és a városban készült arancinók is felvették a vulkán alakját. Emellett vannak olyan cataniaiak, akik szerint a női mell formája is hatott a fogás kialakítására…

Akár arancino, akár arancina, nemcsak a szicíliai mindennapok gasztronómiájában kap szerepet, hanem az irodalomban és a filmművészetben is jelen van: Andrea Camilleri Montalbano regényeiben és az abból készült sorozatban is rendszeresen találkozunk ezzel az étellel.

Források:

https://bedduviddi.it/origini-dellarancino-siciliano/

https://www.gazzettadelgusto.it/cibo-e-storia/arancina-o-arancini-storia-origini-e-forme-tipiche/

Képek forrásai:

www.dissapore.com

https://www.scattidigusto.it/2019/07/17/gli-arancini-e-le-altre-cose-buone-di-andrea-camilleri/

https://agrodolce.it/

https://sicilianews24.it/

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel!